CSCS Card Health and Safety Mock Test Questions 2019

In this practice exam, we have created a full 50 question mock filled with CSCS Health and Safety questions. You will need to get at least 47 of 50 to pass the exam and gain your CSCS Card. This will cover most of the health and safety topics you need to know about which include dust and fumes, noise and vibration, health welfare, personal protective equipment, hazardous substances, manual handling, fire prevention and control and working at height. There are some multiple choice questions in these exams you please make sure you read the question fully before moving onto the next one.

When you go to take your real exam you will have to complete the test within 45 minutes. There will be no timer on this CSCS practice exam so please keep an eye on the time so you know when you start and finish, this will give you an idea of the pace you will need to work through the questions.

1. When do you need to wear eye protection?

 
 
 
 

2. What should you wear if there is a risk of materials flying into your eyes?

 
 
 
 

3. What type of protection do you need to wear if you are using a cartridge-operated or compressed gas tool, for example, a nail gun?

 
 
 
 

4. What condition could be prevented if you wear the correct gloves for handling a hazardous substance? 

 
 
 
 

5. Do all types of gloves protect hands against chemical? 

 
 
 
 

6. You need to wear a full body harness. You have never used one before. What should you do?

 
 
 
 

7. When is the only time that you do not need to wear head protection on site? 

 
 
 
 

8. What should you do if you drop your safety helmet from a height onto a hard surface? 

 
 
 
 

9. What must you ensure when using water to keep down dust when cutting? 

 
 
 
 

10. What should you do if the water you are using to control dust runs out? 

 
 
 
 

11. What should you do if you find pigeon droppings and nests in the area where you’re required to work? 

 
 
 
 

12. Which of the following is not a health effect of being exposed to paints and resins which have higher levels of solvents? 

 
 
 
 

13. Noise can damage your hearing. What are the symptoms and signs of hearing damage?

 
 
 
 

14. How can noise affect your health? Give 2 answers

 
 
 
 
 

15. If you have a ringing sound in your ears after working with noisy equipment, does this mean?

 
 
 
 

16. What must you do when working in a hearing protection zone?

 
 
 
 

17. Why is overexposure to vibratory tools and equipment a serious issue? 

 
 
 
 

18. What is hand-arm vibration syndrome (HAVS)? 

 
 
 
 

19. Someone is using noisy equipment and you have no hearing protection. What should you do? 

 
 
 
 

20. Noise levels may be a problem if, in general, you have to shout to be understood when someone is standing how far away?

 
 
 
 

21. What should you do if you need to wear ear defenders but an ear pad is missing from one of the shelves?

 
 
 
 

22. Where are you most likely to come across asbestos? 

 
 
 
 

23. After asbestos, which of the following causes the most ill-health to construction workers? 

 
 
 
 

24. What illness might you develop if you breathe in asbestos dust?

 
 
 
 

25. Which of the following provides health and safety information about a hazardous substance? 

 
 
 
 

26. What does COSHH assessment tell you? 

 
 
 
 

27. What is the safest way to use a hazardous substance? 

 
 
 
 

28. You need to use a hazardous substance. Who should explain the health risks and safe method of work you need to follow (the COSHH assessment) before you start?

 
 
 
 

29. You find an unmarked container that you think may contain chemicals. The first thing you should do? 

 
 
 
 

30. Which of the following is a manual handling task?

 
 
 
 

31. You are using a wheelbarrow to move a heavy load. Is manual handling? 

 
 
 
 

32. What is the main reason for ensuring safe manual handling techniques in the workplace?

 
 
 
 

33. What is an advantage of adopting manual handling methods?

 
 
 
 

34. What part of the body is most likely to be injured if you lift heavy loads? 

 
 
 
 

35. What must all workers do under the regulations for manual handling? 

 
 
 
 

36. You need to move a load that is heavier on one side than the other. How should you pick it up?

 
 
 
 

37. Your job requires you to move the same size load several times a minute from one place to another. Could this be a problem?

 
 
 
 

38. Which of the following is the best method to help minimise the risk of injury when manual handling?

 
 
 
 

39. What is the main reason for using lifting aids when undertaking a manual handling activity?

 
 
 
 

40. What are two Common fire risks on construction sites?

 
 
 
 
 

41. What is the fire assembly point?

 
 
 
 

42. What does a fire need to burn, in addition to heat and fuel?

 
 
 
 

43. How would you expect to find out the location of a fire assembly point?

 
 
 
 

44. If you discover a fire, what is the first thing you should do?

 
 
 
 

45. Where should you go if you hear the fire alarm?

 
 
 
 

46. How do you identify the safe load rating for the scaffolding platform?

 
 
 
 

47. If you store materials on a working platform, which statement is correct?

 
 
 
 

48. What is the best way to stop people being hit by falling tools and materials when you are working above them?

 
 
 
 

49. You need to stack materials on a working platform. What is the best way to stop them falling over the toe board?

 
 
 
 

50. How many people should be on a ladder at the same time?

 
 
 
 

Question 1 of 50

Post your results below and let us know how you got on.

Additional Health and Safety Questions

This health and safety CSCS mock test offers you 16 questions to get a taste and an understanding of the type of questions you will face when applying for your CSCS card. When you are preparing to take your exam it is best to learn as much as you can, one of the best ways of doing this is to sit as many mock exams as possible so you can understand the type and style of questions you will face in the real exam.

Health and safety play a key role in construction sites and you will be expected to know answers to these types of situations, keeping yourself and your co-workers safe. We all know construction sites can be very dangerous places to work so it is very important to use your common sense to keep every safe.

It is up to everyone on the construction site to make sure that the site is a safe place to work so everyone working has a responsibility to report hazards or problems they might find. So let’s get down to the quiz and test your knowledge on health and safety.

 

1. To help prevent rats on the work site, what should every person do?

a. Bring a large cat to the site.

b. Buy rat traps and put them round site.

c. They should not leave bits of food lying around the work site.

d. Ask the local authority to put down rat poison.

 

2. If you breathe in asbestos dust it can cause what?

a. Painful joints.

b. Lung Disease.

c. Aching muscles.

d. Influenza.

 

3. The PAT test label on a power tool tells you what?

a. When the tool was made.

b. Who tested the tool before it left the factory.

c. When the next safety check is due.

d. It is earth-loop impedance.

 

4. You are walking across the site, which is the best way to avoid having an accident with plant vehicles?

a. Get a ride on the plant vehicle.

b. Make sure you have the attention of the plant driver before you become too close to it.

c. Keep to the pedestrian routes.

d. Make sure you are wearing high-vis clothing.

 

5. If you or a co-worker decides to go to a pub at lunchtime and they have a couple of beers. What should the do next?

a. They must not return to the work site for the rest of the day.

b. Stay away for an hour and then go back to work.

c. Drink plenty of strong coffee then go back to work.

d. Eat something, wait for 30 minutes then go back to work.

 

6. You are using an electric drill when it cuts out, how should you proceed?

a. Pull the electric cable to see if it is loose.

b. Shake it to see if it will start again.

c. Switch off the power and look for signs of damage.

d. Switch the power off and on a few times.

 

7. You are walking across the site when a mobile crane backs up across you. What will you need to do?

a. Start to run so that you can pass behind the crane.

b. Help the driver to back up.

c. Wait or find another way around the crane.

d. Pass close to the front of the crane.

 

8. You should not just rely on barrier cream to protect your skin from harmful substances because?

a. It can be hard to wash off your hands.

b. It is known to irritate skin.

c. It costs too much to use every day.

d. Many harmful substances go straight through it.

 

9. If you need to use a power tool in a waterlogged part of the site, it is safest to?

a. Use an air powered tool if possible.

b. Only use the 230-volt equipment.

c. Wear Wellington boots.

d. Wrap a plastic bag around the tool.

 

10. You see a driver that is spilling diesel on the ground while refuelling an excavator. How should you proceed?

a. Look for the spillage kit immediately.

b. You must tell the driver right away.

c. You can do nothing as it will seep into the ground.

d. Tell your supervisor the next time you see them.

 

11. Exposure to which of the these may NOT result in you getting lung disease?

a. Silica dust.

b. Steam.

c. Asbestos.

d. Bird droppings.

 

12. If your hands get into contact with a hazardous substance when eating you can easily pass it on to your mouth. Give TWO answers how you could stop this?

a. Put your protective gloves on inside out before you eat.

b. Wash your hands before eating.

c. Wear protective gloves while you are working.

d. Wash the gloves you have been wearing and put them on inside out.

e. Put barrier cream on before eating.

 

13. If an extension cable has a cut in its outer cover, you should do what?

a. Put a bigger fuse in the cable plug.

b. Check the copper wires do not show through the cut then use the cable.

c. Put electrical tape around the damaged area.

d. Report the fault and make sure no one else uses the cable.

 

14. It is safe to work close to an overhead power line if?

a. You use a wooden ladder.

b. You do not touch the line for more than 30 seconds.

c. The power is switched off.

d. It is not raining.

 

15. There is smoke coming from the motor on your electric drill, what should you do?

a. Unplug the drill and make sure no one else uses it.

b. Allow the drill to cool for 30 minutes.

c. Pour water over it.

d. Use a carbon dioxide extinguisher.

 

16. You should use an RCD with 230 volts tool because?

a. It saves energy and lowers costs.

b. It quickly cuts off the power if there is a fault.

c. It makes the tool run at safe speeds.

d. It lowers the voltage.

To find out your answers just click one of the sharing icons below and they will be revealed.

Why not leave a comment with your answers below before you reveal them. Good Luck.

Mock Test Answers [sociallocker]

1. C
2. B
3. C
4. C
5. A
6. C
7. C
8. D
9. A
10. B
11. B
12. B,C
13. D
14. C
15. A
16. B

[/sociallocker]

Post a comment below and let us know how you get on. Good luck everyone in gaining their CSCS Card.

 

About Author

Ryan

I created this site back in 2011 with the aim to help you in getting your CSCS card and at no cost to you at all. We hope that you find this site useful and please drop us a message if you need any help or have any questions. Find out more about us <a href="https://constructionskillstest.com/about/">here</a>.

Comments (31)

  • John

    August 3, 2017 / 2 years ago

    Nice I got 48/50 thanks for the test

  • IZAK FADAPEST MAGATU

    January 25, 2018 / 2 years ago

    its been helpful

  • duncan jones

    January 31, 2018 / 2 years ago

    very helpfull

  • Kat

    February 1, 2018 / 2 years ago

    Good Mock test

  • Glen

    February 26, 2018 / 2 years ago

    Great test questions. Worth doing, if u get them wrong just do them again. 50/50

    • admin

      February 27, 2018 / 2 years ago

      Glad you liked it, I would suggest trying our other tests rather than sitting the same one over and over. Lot’s more questions to try.

      • Nick

        October 14, 2018 / 1 year ago

        Where can I get a link for another test please

  • Mark

    February 28, 2018 / 2 years ago

    All correct

  • Dee Carden

    March 12, 2018 / 2 years ago

    Got 48 right

  • deidre carden

    March 13, 2018 / 2 years ago

    I made. one mistake because they asked for two answers to the column of 4 answers.

    • admin

      March 14, 2018 / 2 years ago

      Always remember to read the questions fully.

  • Yusuf

    June 1, 2018 / 1 year ago

    I so much Thanks any one involving mock test

    Yusuf Hersi

  • Yusuf Hersi

    June 2, 2018 / 1 year ago

    So great and brilliant

    Yusuf Hersi

  • Yusuf Hersi

    June 2, 2018 / 1 year ago

    Great I say any one involving ready mock exam thank you very much indeed

  • kevin

    June 17, 2018 / 1 year ago

    49/50 but i knew one i got wrong what oyer hse tests are there

  • Gavin Ford

    June 21, 2018 / 1 year ago

    An Enjoyable test achieving 49/50. Thank you for the insight.

  • David Johnson

    July 18, 2018 / 1 year ago

    I got two wrong answers but the list showing my answers and the correct answers list doesn’t seem to show my wrong answers

  • Zakir Shaikh

    July 18, 2018 / 1 year ago

    good test questions

  • Glenn

    August 19, 2018 / 1 year ago

    First attempt

  • samuel mensah

    August 29, 2018 / 1 year ago

    its been very helpful

  • stephen woods

    October 14, 2018 / 1 year ago

    good test got 46/50

  • Suren RAMDUL

    October 24, 2018 / 1 year ago

    Hello today my score is 47 over 50 and I hope to do well next thank you very much.

  • Gareth

    December 12, 2018 / 11 months ago

    Very helpful thankyou so much 46/50

  • Trudie

    January 31, 2019 / 10 months ago

    Test results

  • Bharat N Parmar

    March 6, 2019 / 8 months ago

    Thank you for creating user friendly site Ryan
    Nice 0ne 49/50

  • Martin Hibbert

    March 11, 2019 / 8 months ago

    Useful

  • Allan Wellbrook

    March 14, 2019 / 8 months ago

    very helpful got 50/50

  • Peter Roberts

    March 19, 2019 / 8 months ago

    very helpfull

  • oliver grainger womersley

    June 19, 2019 / 5 months ago

    Hi, thanks for the free test best one I have done and passed, but I was wounding if this test is for 2018 citb paper and not the new 2019 paper I see is coming very soon. many thanks.

  • CRAIG

    July 12, 2019 / 4 months ago

    WICKED MOCK TEST 46/50

  • Gino

    July 29, 2019 / 4 months ago

    Been very helpful

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *