Help, Information, Revision and Mock Tests about the CSCS Card Test

Health and safety sign

CSCS Card Mock Health and Safety Test Questions

By admin on January 28, 2018 in CSCS Mock Tests with 1 Comment

In this cscs health and safety mock test will we be testing you on some health and safety issues that can help you can your co-workers on the work site from some dangerous elements. It is important to protect yourself in the work place for your present a future health.

If you are looking to pass your cscs test then you will need to get some practice in before sitting the exam. We have put together some cscs mock test questions that you will find identical to the ones you will find in the real cscs test. In this cscs mock test online you will find some basic question that if you work in the construction industry already will find a bit simple and easy but it is all good practice.

This questions might seem straight forward to you but watch out in the real exam as they could trick you into thinking they are too easy. If you want to pass the new cscs test it will require you to have a more all-round knowledge of basic health and safety, since the recent updates to the cscs test in April 2102 more and more people are finding it harder to get the required 47 out of 50 correct.

There is also our practice test with 50 questions for 2018 to use for more questions/

CSCS Card Mock Health and Safety Test Questions

1. Which of the following should be classed as hazardous waste?

a. Fluorescent light tubes

b. Broken ceramic tiles or bricks

c. Glass

d. Polythene and shrink wrap

 

2. There has been a spillage of hydraulic oil from plant working near a watercourse, what one action should you NOT do?

a. Notify the site manager

b. Switch the plant off

c. Contain the spillage

d. Use detergents to clean up the oil

 

3. Which TWO actions could help minimise waste?

Select two answers

a. Leave bags of cement and plaster out in the rain unprotected

b. Re-use of cuts as far as possible rather than discarding them

c. Use new material/packs at the beginning of each day

d. Only take or open what you need and return or reseal anything left over

e. Always take much more than required- just in case you need it

 

4. The high levels of solvents in some paints and resins can cause?

a. Lung problems

b. Headaches, dizziness and sickness

c. Effects on other parts of your body

d. All of the above

 

5. When drilling, cutting, sanding or grinding, what is the best way to protect your long term health from harmful dust?

a. Wear a FFP3-rated dust mask and impact goggles

b. Wear any disposable dust mask, hearing protection and impact googles

c. Use dust extraction or wet cut and wear light eye protection

d. Use dust extraction or wet cut, wear a FFP3-rated dust mask, hearing protection and impact goggles

 

6. You have been given a dust mask to protect you against hazardous fumes, what should you do?

a. Start work but take a break now and again

b. Do not start work until you have the correct respiratory proactive equipment (RPE)

c. Do the job but work quickly

d. Wear a second dust mask on top of the first

 

7. You have finished your work and need to sweep up the dust created, what should you do?

a. Make sure there is plenty of ventilation

b. Dampen down the area

c. Put your protective mask back on

d. All of the above

 

8. Which of the following do you need to do to ensure that your mask works?

a. Check it’s the correct type needed

b. Check you are wearing it correctly

c. Pass a face fit test wearing the mask

d. All of the above

 

9. You are using water as part of dust control and run out, what should you do?

a. Carry on as you have nearly finished

b. stop and refill with water

c. Carry on but get someone to sweep up afterwards

d. Ask everyone to cleat the area and then carry on

 

10. Which of these activities does NOT create silica dust, which is harmful if breathed in?

a. Break up concrete floors and screeds

b. Sawing timber and plywood

c. Chasing out walls and mortar joints or sweeping up rubble

d. Cutting kerbs, stone, paving slabs, bricks and blocks

 

11. There are many kinds of dust and fumes at work, breathing them in over time can cause you to develop?

a. Skin cancer

b. Occupational dermatitis

c. Sore throat

d. Occupational lung disease

 

12. Which of the following will require a PAT test in the workplace?

a. Mains powered kettle

b. Mains powered microwave

c. Battery powered radio

d. Mains powered drill

 

13. From which of the following animals can you contract Weils disease from?

Select two answers.

a. Horses

b. Rats

c. Dogs

d. Cows

e. Cats

 

14. If you contract Weils disease why do you need to inform your employer?

a. Because they will want to keep away from you

b. Because the disease is contagious

c. Because the health and safety executives need to be informed

d. Because you will need special protective equipment

 

15. Which of the following is the colour for the water fire extinguisher?

a. Blue

b. Black

c. Cream

d. Red

 

16. As a worker, you do not have the legal duty to?

a. Write your own risk assessments

b. Use all equipment safely and as instructed

c. Speak to your supervisor if you are worried about safety on the site

d. Report any equipment that is damaged or defective

 

17. Exit signs are one of the most important safety signs on a worksite, but what colour are they?

a. Red

b. Yellow

c. Green

d. Blue

 

18. Which of the following do you need to do to make sure you mask works?

a. Check it’s the correct type

b. Check you are wearing it correctly

c. Pass a face fit test wearing the mask

d. All of the above

 

19. You have to lift a heavy load, what must your employer do?

a. Make sure your supervisor is there to advise while you lift

b. Do a risk assessment of the task

c. Nothing, it is part of your job to lift loads

d. Watch you while you lift the load

 

20. You need to lift a load from the floor, how should you do this?

a. Feet together and legs straight

b. Feet slightly apart and knees bent

c. Feet together and knees bent

d. Feet wide apart and legs straight

 

21. How should you clean very dirty hands?

a. With soap and water

b. Thinners

c. White Spirit

d. Paraffin

 

22. When must an accident be recorded in the site’s accident book?

a. Only when a person is injured and will be off work for more than 3 days

b. Only when an accident causes injury to a worker while at work

c. Only when an accident causes damage to plant or equipment

d. Only when a person breaks a major bone or is concussed

 

23. You have witnessed a serious accident on your work site, what should you do?

a. Tell your supervisor that you saw what happened

b. Telephone the local hospital

c. Say nothing to anyone in case you get someone into trouble

d. Ask your workmates what they think you should do

 

24. If you have a minor accident, who should report it?

a. Anyone who saw the accident happen

b. A sub-contractor

c. You

d. The Health and safety executive

 

25. An entry must be made in the accident book when?

a. An accident causes personal injury to any worker

b. The severity of the accident may result in a compensation claim

c. The person has been off sick for three days

d. Management thinks it is appropriate

 

26. Why should you report an accident?

a. It helps the site find out who caused it

b. It is a legal requirement

c. So that the site manager can see who is to blame

d. So that your company will be held responsible

 

27. You are involved in an incident on site that was dangerous but no one was hurt. Who must you report this dangerous occurrence to?

a. You site supervisor or the site manager

b. The first aider

c. The rest of the workforce

d. The client for the project

 

28. In an emergency an assembly point is the?

a. Place of the incident or accident

b. Specified place to gather after an evacuation

c. Welfare facilities

d. Site manager’s office

 

29. Who must you report a serious accident to?

a. The ambulance service

b. Your employer

c. The police service

d. Site security

 

30. Accidents causing any injury should always be recorded in the?

a. Main contractor’s diary

b. Accident report book

c. Sub-contractors diary

d. Site engineers day book

 

31. You suffer an injury at work and the details are recorded into the accident book. What must happen to this accident record?

a. It must be destroyed at the end of the job

b. It must be sent to the employer’s insurance company at the end of the job

c. It must be treated as confidential under the Data Protection Act and kept for at least 3 years

d. It must be kept in a place where anyone can read it.

 

Answers
1. a
2. d
3. b,d
4. d
5. d
6. b
7. d
8. d
9. b
10. b
11. d
12. a,b,d
13. b,d
14. c
15. d
16. a
17. c
18. d
19. b
20. b
21. a
22. B
23. A
24. C
25. A
26. B
27. A
28. B
29. B
30. B
31. C

There is 1 Brilliant Comment

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Gary says:

    This is a good site to learn for any CSCS health and safety at your work environment it can be used as training to gain knowledge and even used as a refresher
    The health and safety should be free for use whenever required and not used as a money spinner as some other web sites like to charge for this information,

Top