Help, Information, Revision and Mock Tests about the CSCS Card Test

CSCS Specialist Working at Heights Test

By on August 6, 2014 in CSCS Mock Test with 3 Comments

Get yourself prepared for the CSCS card test with some practice questions, we have created some free cscs mock online tests for you to take. This will enable you to get a feel for the type of questions you will be asked in the real exam. The questions we have laid out here are almost identical the questions you will take to get your card.

It is best practice to take as many mock exams as you can so you can get the feel for the type of questions you will be asked. To get your CSCS card you will require a good grasp of basic health and safety knowledge, you will be ask a series of questions on this topic so we have create an exam about working at heights to help you understand the types of questions you will get in the exam. To pass the exam you will need to get 47 out of 50 questions correct, it is very important that you understand the risks of working at heights. Working from heights and falling from heights is one main causes of fatalities and major injuries.

In the mock test we have create 15 questions on this topic for you to answer, all of the answers to the questions will be at the bottom of the page so you can check your answers afterwards. Make sure you read the questions fully and if you do not know the answer to them use your common sense.

 

1. Who can assemble, dismantle or change a tube when you are fitting scaffold?

a. Someone who thinks they are able to do it.

b. Some who has the right tools for the job.

c. Someone who is competent and authorised.

d. The project manager.

 

2. Why should you not paint a ladder?

a. The paint will make the surface slippy to use.

b. If painted it could hide damage on the metal parts of the ladder.

c. The paint may hide any damaged parts.

d. It will need to be regularly re-painted.

 

3. You are up on a roof that is flat. How can you BEST make sure you will not fall over the side of the roof?

a. Use a guard rail and toe boards to protect the sides.

b. You can use white and red tape to mark out the edge.

c. If at the edge of the roof you put a warning sign.

d. Get someone to watch you while you are up on the roof and when you get close to the edge shout.

 

4. You can cross over a fragile roof only if?

a. Use the bolts to walk along.

b. You can a see sign pointing out that it is a fragile roof.

c. If you stay away from any and do not walk on the plastic panels.

d. With the use of crawling boards.

 

5. At the same time, how many people can use one ladder?

a. 1.

b. 2.

c. 3 if it is long enough.

d. 1 on each section of an extension ladder.

 

6. You go to use a ladder but you find that the ladder is damage, what should you do?

a. Use the ladder if you can avoid using the damaged parts.

b. Try and mend the damaged ladder.

c. Make others aware of the damage and do not use it yourself.

d. Do not use it and report it at the end of your shift.

 

7. You are about to use a ladder, at what angle should the ladder be placed?

a. 40°

b. 50°

c. 65°

d. 75°

 

8. You want to stop stacked materials from going over the toe boards, how can you best achieve this?

a. Fit brick guards.

b. Attach a large warning sign to the material stack.

c. Construct the materials in such a way that it will lean away from the edge.

d. By covering the stack of material with a net.

 

9. Some materials need to be lifted to a platform and a guard rail needs to be removed. You are not a Scaffolder. Can you remove the rail?

a. Yes, if you put it back as soon as the material has been landed.

b. No, Only a scaffolder can remove the guard rail but you can put it back.

c. No, only a scaffolder can remove and replace the guard rail.

d. Yes, if you put it back at the end of your shift.

 

10. Before a ladder is used, who should check it?

a. The person who is going to use it.

b. The manufacturer.

c. A supervisor.

d. The site safety officer.

 

11. You want to make sure the ladder you are about to use will be secure and will not have the chance of slipping, how can you do this?

a. Wedge the bottom of the ladder with blocks of wood.

b. You should tie the ladder at the bottom.

c. You can ask if someone will be able to stand with their feet at the bottom.

d. Tie it at the top.

 

12. You are working above water and there is a risk of falling, which TWO items of PPE do you need?

a. Wellington boots.

b.Waterproof jacket.

c. Harness and lanyard.

d. Life jacket.

e. Waterproof trousers.

 

13. Which Statement is true if you want to use a ladder to be able to get access to a scaffolding platform?

a. 2 people must be on the ladder at all times.

b. All of the broken rungs must be clearly marked and visible to others.

c. You must wedge the ladder from the bottom so the ladder will not slip.

d. It must be tied and extend about five rungs above the platform.

 

14. Objects can easily fall from a scaffolding platform, how can you best protect the people below?

a. Tell the people below to stop work and clear the area.

b. Use brick guards to stop anything falling below.

c. Make sure they are wearing safety helmets.

d. Tell them you will be working above.

 

15. In what circumstance will you be able to use a ladder as a place of work?

a. Only if you will be doing light work for a short period.

b. If you can find a ladder to use.

c. If it is long enough.

d. It other people do not need to use it for access.

[sociallocker]

Answers

1. C
2. C
3. A
4. D
5. A
6. C
7. D
8. A
9. C
10. A
11. D
12. C,D
13. D
14. B
15. A

[/sociallocker]

 

We want to know how you got on using our mock tests, so please leave a comment below how you got on.

There Are 3 Brilliant Comments

  1. J C says:

    Thanks for providing these tests they are very helpful to practice with!

  2. bryan says:

    very helpful test aced it. really helpful with my test

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top