Help, Information, Revision and Mock Tests about the CSCS Card Test

construction managers

CSCS Mock Test – Full 50 Question Exam

By on November 8, 2015 in CSCS Mock Test with 38 Comments

It is never a good idea to sit to take a test without any preparation. When it comes to the Construction Skills Certification Scheme (CSCS) test, the ideal way to go about preparing is to find out what kind of questions you can expect to see on the test. These fifty questions will give you an idea of what to expect on the CSCS test, as well as give you an opportunity to answer them to see what areas you may need to brush up on before sitting for the actual test.

To pass your CSCS exam, you will have to answer 50 questions and you will need to get 47 correct to get your card. So this is a full exam where you can get the full 50 questions and see how ready you are for your CSCS exam, so write down your answers and you will be able to check them at the end. Good luck and please comment with your scores at the end of the CSCS Mock Test.

 

1. Which of the following statements about ladder use is true?

a. Only a single person should work on a ladder, regardless of length or supervision

b. Two people are permitted to work on a single ladder if the supervisor of the job site approves

c. Two people are permitted to work on a single ladder if the ladder is long enough

d. Two people are permitted to work on a single ladder if a third person is holding the ladder

 

2. What does it mean when a piece of equipment is given a prohibition notice?

a. The equipment should not be used until it is safe again

b. The equipment should only be used by skilled workers

c. The equipment should only be used by supervisors

d. The equipment should only be used by managers

 

3. What voltage is considered safe for using electrical equipment on a construction site?

a. 110 volts

b. 115 volts

c. 220 volts

d. 240 volts

 

4. Why are workplace accidents investigated?

a. To place responsibility on the person involved in the accident

b. To determine the cost of the accident

c. To determine the cause of the accident in case of insurance claims

d. To identify the cause of the accident to take better precautions in the future

 

5. If a load is too heavy for you to move, there are no coworkers around to help, and you cannot break the load into smaller parts, what should you do?

a. Drag the load across the ground

b. Use a fork-lift truck to carry the load, even if you do not have the training to use one

c. Carry the load quickly and on your shoulders to avoid injury

d. Wait to move the load until you find a safe way to do so

 

6. What should you do if you witness an accident on the construction site?

a. Leave it up to the person involved to report it

b. Protect your colleague by remaining quiet about the incident

c. Do nothing, management should deal with health and safety issues

d. Report it to your supervisor

 

7. If you see a child wandering around your construction site, what should you do?

a. Approach the child and escort him/her to safety immediately

b. Report the wandering child to your site manager

c. Report the wandering child to your manager

d. Ignore the child and continue working

 

8. What does a blue health and safety sign indicate?

a. A prohibition sign

b. A stop sign

c. A mandatory sign

d.A mandatory sign

 

9. A good rule of thumb is that noise levels in an area may be excessive if you must shout to speak to a person that is __ metres away.

a. 5

b. 2

c. 4

d. 6

 

10. What steps should you take if the ladder you notice the ladder you are going to use is damaged?

a. Take steps to repair the ladder yourself

b. Use the ladder anyway but do not go near the damaged section

c. Stop using the ladder immediately and report it so nobody else uses it either

d. Stop using the ladder and put it off to the side

 

11. Which of the following statements about ladders is not true?

a. If you use a fibreglass ladder, there is a lower chance of electrical grounding

b. Painted ladders to be used so that there is less wear and tear

c. Always maintain at least three points of contact during ladder use

d. The footing of the ladder must be at angles less than 75 degrees

 

12. Why is a risk assessment important?

a. It lets you know where all safety equipment is located

b. It tells you the statistics of accidents reported on the job site

c. It helps you identify the people in charge of health and safety on the job site

d. It identifies known hazards on the site and provides safe methods for following through with tasks

 

13. When should you use eye protection onsite?

a. Only when hazardous chemicals are being used

b. Only when power tools are being used

c. Only when direct sunlight may come into contact with your eyes

d. If the site rules demand it and the task at hand has the potential to cause eye injury

 

14. What are Class A fires fuelled by?

a. Cooking oils

b. Wood, paper, plastics, and other solid materials

c. Live electrical equipment

d. Flammable liquids such as kerosene or gas

 

15. How do you determine if a load is too heavy to lift?

a. Calculate the length by height of the load

b. See if the height is below your knees and if it is, it is okay to lift

c. Check the weight of the load that is provided on the description

d. Slightly lift the load from the ground and then drop it

 

16. One hazard of working on a construction site is excessive noise, which has the potential to cause hearing damage. Can hearing loss be reversed?

a. Only with surgery

b. No, the damage will be permanent and irreversible

c. The condition repairs itself with time

d. It can be reversed, but you will need to choose a new line of work

 

17. What is found inside a blue fire extinguisher?

a. Water

b. Foam

c. Dry powder

d. Carbon dioxide

 

18. Who is permitted to activate a fire alarm?

a. A supervisor

b. A manager

c. A health and safety rep

d. Anyone who discovers the fire

 

19. How should you lift a load from the floor?

a. By standing with your feet slightly apart with your knees bent

b. By keeping your knees straight and bending your back

c. By standing with your feet as wide as possible

d. By standing with your feet together and your knees straight

 

20. Who should you report serious accidents to?

a. Your worksite security

b. The police

c. An HSE inspector

d. Your employer

 

21. Excess noise, such as that experienced on a construction site, has the potential to damage your hearing over time. What is an early sign of hearing loss?

a. A ringing sound or temporary hearing loss

b. Frequent inner ear infection

c. A rash that appears around the outer part of your ear

d. There are no early signs

 

22. Construction workers who are killed at work are most likely to die from?

a. Falling from height

b. Leptospirosis

c. Electrocution

d. On-site vehicle collision

 

23. How many times are you able to wear disposable ear plugs safely?

a. Indefinitely, if they continue to inhibit loud noises

b. Three times, if they are properly cleaned

c. Twice

d. Once

 

24. What should you do if you see a live electrical wire fall into a water puddle?

a. Immediately remove the wire from the water

b. Avoid the area

c. Ignore the wire and report it when you are done working

d. Notify others in the area

 

25. The health and safety term RIDDOR is related to:

a. How to safely use chemicals in the workplace

b. How to report diseases and other dangerous occurrences in the workplace

c. How to properly handle manuals in the workplace

d. How to carry out tasks safely in the workplace

 

26. If you are extinguishing a fire in a confined space, you should avoid using the following types of fire extinguishers:

a. Dry powder and CO2

b. Dry powder and water

c. Co2 and foam

d. Foam and dry powder

 

27. Which type of health and safety signs have a triangular shape?

a. No smoking

b. Mandatory

c. Hazard

d. Prohibition

 

28. What is found inside fire extinguishers that are black in colour?

a. Dry powder

b. water

c. CO2

d. Foam

 

29. If the person next to you on the job site is using loud equipment and you are not wearing hearing protection, what should you do?

a. Ask the worker to stop performing their current job

b. Continue your own work because the job site is always noisy

c. Leave the area and secure PPE for your ears before returning to complete your job

d. Speak to your coworker’s supervisor about their job

 

30. If there is a cut in the outer cover of an extension wire you need to use, what should be your next step?

a. Use the extension wire, but avoid touching the area around the cut part

b. Report the damaged extension wire immediately and make sure nobody else uses it

c. Continue using it, as long as the copper wiring inside is not exposed

d. Cover the damaged area with electrical tape and then use it

 

31. What is your employer’s responsibility when you must lift a load?

a. Providing a risk assessment of the job at hand

b. Having a supervisor watch as you lift

c. Watching you lift themselves

d. Nothing, you should be responsible for lifting the load

 

32. How long can disposable masks be used?

a. Ten working days

b. Seven working days

c. Three working days

d. One day, or one shift

 

33. What should be done if you find a crack in your safety helmet?

a. You should cease working immediately and find a replacement

b. You should apply glue to the cracked area

c. You should continue to work if it is a small crack

d. You should find a replacement when you go on your next break

 

34. If a carbon dioxide extinguisher is not available, what type of fire extinguisher should be used for putting out an electrical fire?

a. Foam

b. Dry powder

c. Wet chemical

d. Water

 

35. Why is keeping a clean work environment important?

a. It deters animals and rodents from entering the job site and spreading disease

b. It reduces environmental impact

c. It reduces slipping, tripping, and falling

d. A, B, and C

 

36. Why must near misses be reported to your supervisor as well, not just accidents?

a. So that the responsible person can be fired

b. So that the responsible person can be blamed

c. In order for compensation to be paid out

d. To prevent future accidents

 

37. What should you do if climbing to a certain height on a ladder makes you uncomfortable?

a. Notify your site supervisor

b. Climb only to the height where you feel comfortable

c. Change the ladder

d. Ask a coworker to climb the ladder

 

38. If your body comes into contact with wet cement, it is most likely that you will experience:

a. Temporary hearing loss

b. Chemical burns and dermatitis

c. Leptospirosis

d. Vibration white finger

 

39. What are the minimum requirements for operating a power tool?

a. Being a minimum of 21 years of age

b. Being a minimum of 18 years of age

c. Being a minimum of 16 years of age

d. Being trained and competent

 

40. If the fire alarm is raised, what should you do?

a. Go to the fire assembly point so that you can be accounted for

b. Hide under your desk

c. Look for the fire so that you can put it out

d. Pack up your belongings and then go to the fire assembly point

 

41. If your work site is given a prohibition notice, what does it mean?

a. An on-site supervisor has been fined or penalised for disregard of proper safety protocol

b. The site must undergo review to ensure the proper safety protocol are in place

c. All personnel on the site must immediately cease work

d. Only skilled crew members can continue work on the site

 

42. Information about chemicals commonly found on a job site can be found:

a. On your employment contract

b. On an HSE poster on the job site

c. On the MSDS sheet

d. On the sign-in sheet

 

43. A sign that is red and white in colour displaying a fire and a finger pressing a button means what?

a. There is a fire extinguisher

b. There is a fire alarm

c. That is the fire assembly point

d. A and B

 

44. If you need to use a power tool and find that the guard is missing, what should you do?

a. Quickly complete the task by using the tool as fast as you can

b. Improvise by making your own guard

c. Carefully use the tool by working very slowly

d. Refrain from using the tool until the correct guard has been fitted

 

45. If the onsite toilet does not work and is always left a mess, what should you do?

a. Investigate the problem yourself and try to fix it

b. Take advantage of your break and use the toilet at a nearby business

c. Avoid using the toilet completely

d. Let your supervisor know about the problem

 

46. If you are extinguishing a fuel fire, what type of fire extinguisher should you use?

a. Foam

b. Co2

c. Water

d. Wet chemical

 

47. What is the most suitable angle for a ladder to be placed against a wall?

a. 75 degrees

b. 90 degrees

c. 45 degrees

d. 65 degrees

 

48. What should you do if a coworker is complaining that they are dizzy and feeling faint?

a. Immediately remove them out of sunlight into a cool environment

b. Have them lie down comfortably until they feel better

c. Contact emergency services

d. Give them medication, if appropriate

 

49. What is a PAT?

a. A professional application test

b. A portable application test

c. A portable appliance test

d. A professional appliance test

 

50. Tasks such as cutting, sanding, drilling, and grinding may produce high levels of dust, which may be inhaled. When are these levels most dangerous?

a. When you are using the tool outside, on a windy day

b. When you are using the tool outside, on a calm day

c. When you are using the tool indoors, in a small room

d. When you are using the tool indoors, in a large room

 

Well done on completing this CSCS Mock test, I bet you are dying to find out how you got on now, well all you have to do to reveal the answers is just to simply click on one of the sharing icons below and you will then see the answers.

Good luck and comment below with how you got on with your exam.

 

Mock Test Answers [sociallocker]

  1. A
  2. A
  3. A
  4. D
  5. D
  6. D
  7. A
  8. C
  9. B
  10. C
  11. A,B
  12. D
  13. D
  14. B
  15. C
  16. B
  17. C
  18. D
  19. A
  20. D
  21. A
  22. A
  23. D
  24. D
  25. B
  26. A
  27. C
  28. C
  29. C
  30. B
  31. A
  32. D
  33. A
  34. B
  35. D
  36. D
  37. A
  38. B
  39. D
  40. A
  41. B
  42. C
  43. B
  44. D
  45. D
  46. A
  47. A
  48. C
  49. C
  50. C

[/sociallocker]

Post a comment below and let us know how you get on. Good luck everyone in gaining their CSCS Card.

There Are 38 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. JAMES MCDADE says:

    I,m very pleased wit the help

  2. paul hatch says:

    need to revise got 12 wrong

  3. Arthur says:

    Big th’nks))))

  4. Calvin Waite says:

    49/50 got my test tomorrow fingers crossed

  5. Andrew Wilson says:

    How do you get the results of the mock test

  6. Gary Whitaker says:

    Question 26 – asks which fire ext not to use but the question should be which can you use as C02 and Powder are the correct ones.

  7. Steve Patrick says:

    Got six wrong ,need to revise

  8. Scott says:

    Hi this is my first attempt and got 43/50. Hopefully next time I’l get better result

  9. Laurence Malone says:

    thanks for the opportunity to test myself-i am always able to learn.

  10. Learner says:

    Where’s answer below not there i share it post on facebook can;t see .

    • admin says:

      Did you use the buttons at the bottom to either Like or Tweet? once that is completed the answers will be revealed

  11. Neil Blowman says:

    Found mock test very help full and easy to do

  12. JoshuaM says:

    Nevermind lol

  13. Bob m says:

    Done the test but still don t know results

  14. Bob m says:

    taking real test in morning need to know how. I got on today

  15. Haid says:

    sharing but still no answers!!!

  16. tony says:

    got four wrong is that a fail

  17. Mat says:

    Only got 2 wrong on this test!

  18. Sarah says:

    On your other mock tests the answer to Q.41 is
    “All personnel on the site must immediately cease work” ???

  19. Paul Cross says:

    Good test

  20. neil evans says:

    need to revise

  21. liam ryan says:

    Too easy!

  22. Mrs Susan Molloy says:

    42/50 well done me

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top