Help, Information, Revision and Mock Tests about the CSCS Card Test

Construction skills cartification scheme

CSCS Mock Test 2017

By on June 27, 2016 in CSCS Mock Test with 2 Comments

The best way to practice for your cscs test and ensure that you are prepared and have a good understanding of the questions and answers you are likely to face is by taking some cscs mock exam questions. As of April 2012, the old cscs health and safety test has now changed to the CITB health, safety and environment test, this includes a bank of new and updated health and safety questions for both site operatives and supervisors.

Ever since the 2012 update there has been a lot of confusion in the behavioural case studies questions, the problem is because these questions and answers are not written in the cscs book most candidates are not aware and they do not know what to expect on the day of their tests. To put this simply the case study questions are not in the books or online because they are there to test you and your reactions to onsite safety critical scenarios.

It does not matter which cscs card you are going after, whether it is the red, god black or the green card it is of high importance that you get in enough studying and mock questions as you possible can before you exam to better prepare you for what to expect. Try to complete as any cscs mock test papers to have a feel of the type of questions you will be faced with on test day.

Here we have provided you will some mock cscs test questions and answers that you might get in your real test, this will give you a better understanding if you are ready or need to do some more reading.

The answers to this cscs mock test with be at the bottom of the page.

2017 CSCS Mock Test 10 Questions and Answers

1. Which of these types fire extinguishers are most suitable for use on an electrical fire?

a. CO2 and dry powder
b. CO2 and water
c. CO2 and foam
d. Foam and dry powder

 

2. Why is it so important to sign in whenever you are on site?

a. To ensure you are working the correct hour’s
b. To ensure you are accounted for in the event of an evacuation
c. The HSE needs to record your working hours
d. Signing in is optional and not compulsory

 

3. What should you do if you find a safety hazard but no one else has noticed it?

a. Stay away from the area
b. Report the problem to your supervisor straight away
c. Keep on working and report the issue at the end of your shift
d. Report it to your colleagues and tell them to stay away from that area

 

4. When you are working in a hearing protection zone you must always?

a. Be as quiet as possible
b. Not use any loud equipment
c. Ensure you are always wearing your hearing protection
d. Works as fast as possible and then leave in order to reduce the noise level

 

5. Class 3 ladders are suitable for?

a. Heavy duty and industrial purposes
b. Domestic use
c. Both
d. Building site purposes

 

6. Why are site inductions important?

a. The work site health and safety rules are discusses during the site induction
b. It gives you the chance to meet your colleague’s
c. It allows you to have a look around the site
d. It gives you the chance to meet the site managers and supervisors

 

7. Protective mid-soles on your footwear are used to?

a. Increase the comfort throughout the day
b. Support your ankles and prevent them from twisting
c. Protect your feet from falling objects
d. Protect your feet if your step on to a nail or other sharp objects

 

8. When does your employer need to provide a first aid box?

a. When he total number of employees exceeds 10
b. When he total number of employees exceeds 35
c. Every work site should be equipped with a first aid box regardless of the number of employees working
d. First aid boxes are provided at the company’s discretion and they are not compulsory

 

9. Why is it important to keep your working environment clean and tidy?

a. To stop rats and other animals from spreading diseases
b. To reduce the risk of trips, slips and falls
c. To reduce environmental side effect
d. All of the above

 

10. If RPE is needed for a task but you cannot find it what should you do?

a. Carry on with the task and ask your supervisor when he next comes along
b. Carry on with the task and take breaks at regular intervals
c. Create a temporary mask with a towel or rag
d. Wait until you get the correct RPE before starting the work

 

Answers
1. a
2. b
3. b
4. c
5. b
6. a
7. d
8. c
9. d
10. d

More CSCS Mock Test Questions

There Are 2 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. james mcgahan says:

    good test 46/50 must do better

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top